Hyppää sisältöön
Tämä sivusto on kehitysvaiheessa. Sivustolla voi ilmetä puutteita toiminnallisuuksissa ja sisällöissä.

Etelä-Karjala

Tälle sivulle on koottu Etelä-Karjalan alueen viranomaisten julkaisemat tiedotteet.

Etelä-Karjalan viranomaiset Twitterissä

Uutisia

Etelä-Karjala 24 -paikallispuolustusharjoitus Lappeenrannan alueella

Karjalan prikaati
Etelä-Karjala 24 -paikallispuolustusharjoitus Lappeenrannan alueella

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Etelä-Karjala 24 järjestetään Lappeenrannan alueella 4.-7.3.2024. Etelä-Karjala 24 harjoituttaa Puolustusvoimien paikallisjoukkoja ja Etelä-Karjalan viranomaisten välistä yhteistoimintaa. Harjoituksen johtaa Karjalan prikaatin apulaiskomentaja everstiluutnantti Ari Määttä.

Harjoitusjoukkoja liikkuu VT6:lla keskiviikkona 31.5.2023

Karjalan prikaati

Karelian Lock 23 -harjoituksen harjoitusjoukkoja liikkuu keskiviikon 31.5. aikana VT6:lla välillä Taavetti–Utti.

Viranomaiset yhteiskunnallisessa valmiudessa

Karjalan prikaati
Viranomaiset yhteiskunnallisessa valmiudessa

Paikallispuolustusharjoituksen kulmakiviä ovat viranomaisten yhteistyöharjoitteet. Etelä-Karjala 22 -paikallispuolustusharjoituksen aikana viranomaisten yhteistyön muotona on muun muassa turvallisuus- ja valmiustoimikunnan Etelä-Karjalan TURVA:n kokoontuminen ja työskentely. Erilaisten skenaarioiden pohjalta harjoitellaan yhteistoiminnan eri osa-alueita useita kertoja vuodessa. Paikallispuolustusharjoituksissa useat viranomaistahot osallistuvat alueellisiin yhteisharjoitteisiin jo tottuneesti.

Etelä-Karjala 22 -paikallispuolustusharjoitus kouluttaa yhteistoimintaan

Karjalan prikaati Maasotakoulu
Etelä-Karjala 22 -paikallispuolustusharjoitus kouluttaa yhteistoimintaan

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Etelä-Karjala 22 järjestetään Lappeenrannan, Joutsenon, Vainikkalan, Taipalsaaren ja Imatran alueilla 7.-11.3.2022. Harjoituksen painopisteenä on harjoituttaa Puolustusvoimien paikallisjoukkojen tehtäviä sekä Etelä-Karjalan eri viranomaisten välistä yhteistoimintaa.

Etelä-Karjalan paikallisjoukot

Paikallisjoukot kattavat koko maan. Joukkojen sodan ajan tehtäviin kuuluu strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja erilaiset taistelutehtävät. Normaalioloissa paikallisjoukkoja voidaan käyttää rajoitetusti muiden viranomaisten apuna.

Paikallisjoukot muodostuvat paikallispataljoonista, joiden vastuualue on pääsääntöisesti yksi maakunta. Pataljoonissa on useita komppanioita, muun muassa maakuntakomppanioita.

Kaakkois-Suomen aluetoimisto perustaa paikallispataljoonan, joka vastaa Etelä-Karjalan alueen puolustamisesta sodan aikana.

Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat mm.

  • Joukkojen perustaminen
  • Alueiden valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus
  • Erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta
  • Muiden joukkojen tukeminen ja huolto paikallisesti
  • Muiden viranomaisten tukeminen

Paikallispataljoonan koulutus

Paikallispataljoona harjoittelee aktiivisesti. Normaalioloissa paikallisjoukkojen toiminta painottuu sotilaallisten taitojen kouluttamiseen ja harjoitteluun. Tavoitteena on sodan ajan valmiuksien kehittäminen. Koulutuksessa hyödynnetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseja, joilla

  • kehitetään johtamis- ja taistelijan taitoja sekä toimimista sodan ajan joukkona ja
  • luodaan valmiudet osallistua virka-aputehtäviin.

Maakuntakomppanian taistelijat voivat osallistua kuntotesteihin. Halukkaat voivat hankkia Puolustusvoimien oikeuksia, kuten ajolupia ja oikeuksia ammuntojen johtamiseen.

Paikallispataljoonan koulutus huipentuu kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisiin harjoituksiin. Kaikilla reserviläisillä on lisäksi mahdollisuus osallistua vuosittaisiin ammunta- ja urheilukilpailuihin.

Mukaan toimintaan

Etelä-Karjalan maakunnan alueella toimii Etelä-Karjalan maakuntakomppania. Maakuntakomppaniaan voi hakeutua jatkuvasti. Ikäsuosituksena miehistöön kuuluvalla reserviläisellä on alle 40 vuotta ja päällystöön kuuluvalla reserviläisellä alle 50 vuotta.

Voit hakeutua maakuntakomppaniaan ottamalla yhteyttä Kymenlaakson aluetoimistoon. Hyväksytty hakija kutsutaan varustettavaksi ja allekirjoittamaan sitoumus Etelä-Karjalan maakuntakomppaniaan. Sitoumus tehdään vähintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hakija sijoitetaan maakuntakomppaniaan, kun sitoumus on tehty. Sitoumus voidaan irtisanoa, mikäli henkilö ei täytä asetettuja vaatimuksia. Reserviläinen voi myös itse irtisanoa sitoumuksen esimerkiksi muuttaessaan pois maakunnasta.

´