Hyppää sisältöön
Tämä sivusto on kehitysvaiheessa. Sivustolla voi ilmetä puutteita toiminnallisuuksissa ja sisällöissä.

Pohjanmaa

Tälle sivulle on koottu Pohjanmaan alueen viranomaisten julkaisemat tiedotteet.

Uutisia

Reserviläisten koulutustapahtuma näkyy Porissa ja Vaasassa

Porin prikaati
Reserviläisten koulutustapahtuma näkyy Porissa ja Vaasassa

Porin prikaati johtaa Ärjy 23 -harjoituksen Porissa ja Vaasassa 3.–5.11.2023. Reserviläisille suunnattuun koulutustapahtumaan osallistuu yhteensä noin 130 henkeä.

Porin prikaati harjoittelee paikallispuolustusta Vaasassa

Porin prikaati
Porin prikaati harjoittelee paikallispuolustusta Vaasassa

Porin prikaatin johtama Vaasa 22 -paikallispuolustusharjoitus kokoaa yhteen 7.–11.3.2022 Puolustusvoimien henkilöstön, varusmiesten ja reserviläisten lisäksi Pohjanmaan alueen viranomaisia, Vaasan kaupungin työntekijöitä sekä alueen yrityksiä ja toimijoita.

Ota yhteyttä

Pohjanmaan aluetoimisto

Maj Matti Rantanen
0299 486 111
[email protected]
 
Pirjo Haapala
0299 486 118
[email protected]

Pohjanmaan paikallisjoukot

Paikallisjoukot kattavat koko maan. Joukkojen sodan ajan tehtäviin kuuluu strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja erilaiset taistelutehtävät. Normaalioloissa paikallisjoukkoja voidaan käyttää rajoitetusti muiden viranomaisten apuna.

Paikallisjoukot muodostuvat paikallispataljoonista, joiden vastuualue on pääsääntöisesti yksi maakunta. Pataljoonissa on useita komppanioita, muun muassa maakuntakomppanioita.

Pohjanmaan aluetoimisto perustaa paikallispataljoonan, joka vastaa Etelä-Pohjanmaan alueen puolustamisesta sodan aikana.

Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat mm.

  • Joukkojen perustaminen
  • Alueiden valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus
  • Erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta
  • Muiden joukkojen tukeminen ja huolto paikallisesti
  • Muiden viranomaisten tukeminen

Paikallispataljoonan koulutus

Paikallispataljoona harjoittelee aktiivisesti. Normaalioloissa paikallisjoukkojen toiminta painottuu sotilaallisten taitojen kouluttamiseen ja harjoitteluun. Tavoitteena on sodan ajan valmiuksien kehittäminen. Koulutuksessa hyödynnetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseja, joilla

  • kehitetään johtamis- ja taistelijan taitoja sekä toimimista sodan ajan joukkona ja
  • luodaan valmiudet osallistua virka-aputehtäviin.

Maakuntakomppanian taistelijat voivat osallistua kuntotesteihin. Halukkaat voivat hankkia Puolustusvoimien oikeuksia, kuten ajolupia ja oikeuksia ammuntojen johtamiseen.

Paikallispataljoonan koulutus huipentuu kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisiin harjoituksiin. Kaikilla reserviläisillä on lisäksi mahdollisuus osallistua vuosittaisiin ammunta- ja urheilukilpailuihin.

Mukaan toimintaan

Pohjanmaan maakunnan alueella toimii Pohjanmaan maakuntakomppania. Maakuntakomppaniaan voi hakeutua jatkuvasti. Ikäsuosituksena miehistöön kuuluvalla reserviläisellä on alle 40 vuotta ja päällystöön kuuluvalla reserviläisellä alle 50 vuotta.

Voit hakeutua maakuntakomppaniaan ottamalla yhteyttä Pohjanmaan aluetoimistoon. Hyväksytty hakija kutsutaan varustettavaksi ja allekirjoittamaan sitoumus Pohjanmaan maakuntakomppaniaan. Sitoumus tehdään vähintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hakija sijoitetaan maakuntakomppaniaan, kun sitoumus on tehty. Sitoumus voidaan irtisanoa, mikäli henkilö ei täytä asetettuja vaatimuksia. Reserviläinen voi myös itse irtisanoa sitoumuksen esimerkiksi muuttaessaan pois maakunnasta.

´