Ajankohtaista
-
5.12.2024 10:30Aluehallintovirasto
-
5.12.2024 09:10Aluehallintovirasto
-
5.12.2024 07:10Aluehallintovirasto
-
5.12.2024 07:00Aluehallintovirasto
-
4.12.2024 13:03Lounais-Suomen poliisilaitos
-
3.12.2024 11:38Aluehallintovirasto
-
3.12.2024 09:15Varsinais-Suomen ELY-keskus
-
3.12.2024 08:30Varsinais-Suomen ELY-keskus
-
1.12.2024 12:28Lounais-Suomen poliisilaitos
-
1.12.2024 05:08Lounais-Suomen poliisilaitos
Uutisia
Peurakolari Panssariprikaatin harjoituksessa - ei henkilövahinkoja
Panssariprikaatin henkilöauto törmäsi peuraan sunnuntai-iltana 30.4. noin kello 22 valtatie 9:llä Loimaalla.
Viranomaisyhteistyö kehittyy harjoittelemalla
Viranomaiset tyytyväisiä paikallispuolustusharjoitukseen: ”Tosielämässä voi tulla yllättäviäkin tilanteita, jossa yhteistyötä tarvitaan.” Porin prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Naantali-Raisio 22 on koostunut kahdesta osakokonaisuudesta; Säkylässä toteutetusta ampumaharjoitusvaiheesta 2.–4.9.2022 ja käynnissä olevasta toimeenpanovaiheesta 5.–9.9.2022, joka painottuu Varsinais-Suomen alueelle Naantaliin ja Raisioon.
Reserviläiset paikallispuolustuksen kulmakivenä
Paikallispuolustusharjoitus Naantali-Raisio 22 alkoi perjantaina 2.9. Huovinrinteellä ampumaharjoitusvaiheella. Porin prikaatin johtamaan paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu noin 550 maavoimien reserviläistä, jotka muodostavat samalla suurimman osan harjoitusjoukosta.
Porin prikaati harjoittelee paikallispuolustusta Varsinais-Suomen alueella
Naantalin ja Raision alueelle keskittyvä Porin prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Naantali-Raisio 22 kokoaa yhteen noin 1 200 henkilön vahvuisen harjoitusjoukon 4.–9. syyskuuta. Harjoitukseen osallistuu Porin prikaatin lisäksi joukko alueen viranomaisia, Naantalin ja Raision kaupungit sekä alueen yrityksiä ja toimijoita.
Varsinais-Suomen paikallisjoukot
Paikallisjoukot kattavat koko maan. Joukkojen sodan ajan tehtäviin kuuluu strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja erilaiset taistelutehtävät. Normaalioloissa paikallisjoukkoja voidaan käyttää rajoitetusti muiden viranomaisten apuna.
Paikallisjoukot muodostuvat paikallispataljoonista, joiden vastuualue on pääsääntöisesti yksi maakunta. Pataljoonissa on useita komppanioita, muun muassa maakuntakomppanioita.
Varsinais-Suomen aluetoimisto perustaa paikallispataljoonan, joka vastaa Varsinais-Suomen alueen puolustamisesta sodan aikana.
Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat mm.
- Joukkojen perustaminen
- Alueiden valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus
- Erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta
- Muiden joukkojen tukeminen ja huolto paikallisesti
- Muiden viranomaisten tukeminen
Paikallispataljoonan koulutus
Paikallispataljoona harjoittelee aktiivisesti. Normaalioloissa paikallisjoukkojen toiminta painottuu sotilaallisten taitojen kouluttamiseen ja harjoitteluun. Tavoitteena on sodan ajan valmiuksien kehittäminen. Koulutuksessa hyödynnetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseja, joilla
- kehitetään johtamis- ja taistelijan taitoja sekä toimimista sodan ajan joukkona ja
- luodaan valmiudet osallistua virka-aputehtäviin.
Maakuntakomppanian taistelijat voivat osallistua kuntotesteihin. Halukkaat voivat hankkia Puolustusvoimien oikeuksia, kuten ajolupia ja oikeuksia ammuntojen johtamiseen.
Paikallispataljoonan koulutus huipentuu kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisiin harjoituksiin. Kaikilla reserviläisillä on lisäksi mahdollisuus osallistua vuosittaisiin ammunta- ja urheilukilpailuihin.
Mukaan toimintaan
Varsinais-Suomen maakunnan alueella toimii Varsinais-Suomen maakuntakomppania. Maakuntakomppaniaan voi hakeutua jatkuvasti. Ikäsuosituksena miehistöön kuuluvalla reserviläisellä on alle 40 vuotta ja päällystöön kuuluvalla reserviläisellä alle 50 vuotta.
Voit hakeutua maakuntakomppaniaan ottamalla yhteyttä Varsinais-Suomen aluetoimistoon. Hyväksytty hakija kutsutaan varustettavaksi ja allekirjoittamaan sitoumus Varsinais-Suomen maakuntakomppaniaan. Sitoumus tehdään vähintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hakija sijoitetaan maakuntakomppaniaan, kun sitoumus on tehty. Sitoumus voidaan irtisanoa, mikäli henkilö ei täytä asetettuja vaatimuksia. Reserviläinen voi myös itse irtisanoa sitoumuksen esimerkiksi muuttaessaan pois maakunnasta.