Hyppää sisältöön
Tämä sivusto on kehitysvaiheessa. Sivustolla voi ilmetä puutteita toiminnallisuuksissa ja sisällöissä.

Pirkanmaa

Tälle sivulle on koottu Pirkanmaan alueen viranomaisten julkaisemat tiedotteet.

Uutisia

Karelian Lock 23 -harjoitus päättyy ja joukot aloittavat paluumarssit

Karjalan prikaati

Karjalan prikaati johtamaan Karelian Lock 23 -harjoitukseen osallistui joukkoja useasta eri Maavoimien joukko-osastosta. 

Joukot siirtyvät Karelian Lock 23 -harjoitukseen

Karjalan prikaati

Maavoimien alueellinen taisteluharjoitus Karelian Lock 23 järjestetään Kouvolan, Luumäen ja Haminan alueilla 26.5.–2.6.2023.

Karelian Lock 23 -taisteluharjoituksessa mitataan joukkojen osaaminen ja suorituskyky

Karjalan lennosto Karjalan prikaati Maasotakoulu Maavoimat Panssariprikaati Pohjois-Karjalan rajavartiosto Porin prikaati Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Karelian Lock 23 -taisteluharjoituksessa mitataan joukkojen osaaminen ja suorituskyky

Harjoituksessa kehitetään johtamisvalmiuksia, yhteistoimintaa muiden puolustushaarojen kanssa sekä kansainvälistä yhteisoperointikykyä.

Arrow 23 -harjoituksen joukkoja näkyy liikenteessä

Panssariprikaati

Osa Panssariprikaatin johtaman Arrow 23 -harjoituksen kalustosta ja henkilöstöstä poistuu Niinisalosta 5.–7.5.2023. Myös harjoitukseen osallistuvien liittolaisten kalustoa ja henkilöstöä näkyy liikenteessä harjoituksen paluumarsseilla. 

Rauniopelastusharjoitus oli ainutlaatuinen voimannäyte

Panssariprikaati
Rauniopelastusharjoitus oli ainutlaatuinen voimannäyte

Yksi Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksen näyttävimpiä tapauksia oli torstaina 9. maaliskuuta Ylöjärven Ylisillä järjestetty rauniopelastusharjoitus. Suljetun sairaalan miljööseen rakennettuun harjoitukseen osallistui lukuisia eri tahoja: Puolustusvoimat, pelastuslaitos, ensihoitopalvelut, poliisi sekä paikalliset pelastuskoirayhdistykset Pirkanmaan Pelastuskoirat, Etelä-Pirkanmaan Pelastuskoirat ja Tampereen Seudun Etsintäkoirat.

Maavoimien valmiuspäällikkö: “Viranomaisyhteistyötä tehdään 52 viikkoa vuodessa”  

Panssariprikaati

Joukkojen perustaminen, käyttöönotto ja johtaminen. Siinä tiivistetysti, mistä eversti Kaakisen mielestä valmistautumisessa on kyse. Alkuviikosta Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa kiertänyt Maavoimien valmiuspäällikkö oli silminnähden ilahtunut näkemästään tekemisen tasosta.

Kertausharjoitusten pelitilanne luo realistisen kehittymisympäristön reserviläisille

Panssariprikaati
Kertausharjoitusten pelitilanne luo realistisen kehittymisympäristön reserviläisille

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Hämeen piirin Tampereen koulutuspaikan valmiuspäällikkö Sami Tyvenen hyppääminen arkisesta työympäristöstä paikallispuolustusharjoitus Pirkanmaa 23:n reservin tehtäviin sujuu vaivattomasti. Toimisto pysyy samana, vain vaatetus vaihtuu maastoisempaan. Tyven toimii Pirkanmaan paikallispataljoonan esikunnassa pelipäällikkönä. 

Reservin yliluutnantti Susanna Takamaa tekee uraa vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa

Panssariprikaati
Reservin yliluutnantti Susanna Takamaa tekee uraa vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa

Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuva Suomen Reserviupseeriliiton järjestöpäällikkö Susanna Takamaa omaa pitkän ja monipuolisen kokemuksen vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Etelä-Pohjanmaan alueelta Pirkanmaan paikallispuolustusjoukkoihin siirtynyt reservin yliluutnantti on sopeutunut uuteen joukkoonsa ja tehtäväänsä hienosti.

Pääesikunnan valmiuspäällikkö vieraili Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa

Panssariprikaati
Pääesikunnan valmiuspäällikkö vieraili Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa

Pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko vieraili Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa keskiviikkona ja tutustui muun muassa taisteluharjoitukseen Ylöjärvellä.

Päivä Tampereen maakuntakomppanian kanssa 

Panssariprikaati
Päivä Tampereen maakuntakomppanian kanssa 

Ensin teollisuushallin pihaan kaartaa pakettiautollinen reserviläisiä. Hallin piha-alueen suojauksen hoitava ryhmä asettuu paikoilleen ennen seuraavaksi paikalle saapuvia sotilaita ja poliiseja. Ollaan Tampereen Hervannassa, Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa Tampereen maakuntakomppanian matkassa.

Pirkanmaan paikallisjoukot

Paikallisjoukot kattavat koko maan. Joukkojen sodan ajan tehtäviin kuuluu strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja erilaiset taistelutehtävät. Normaalioloissa paikallisjoukkoja voidaan käyttää rajoitetusti muiden viranomaisten apuna.

Paikallisjoukot muodostuvat paikallispataljoonista, joiden vastuualue on pääsääntöisesti yksi maakunta. Pataljoonissa on useita komppanioita, muun muassa maakuntakomppanioita.

Pirkanmaan aluetoimisto perustaa paikallispataljoonan, joka vastaa Pirkanmaan alueen puolustamisesta sodan aikana.

Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat mm.

  • Joukkojen perustaminen
  • Alueiden valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus
  • Erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta
  • Muiden joukkojen tukeminen ja huolto paikallisesti
  • Muiden viranomaisten tukeminen

Paikallispataljoonan koulutus

Paikallispataljoona harjoittelee aktiivisesti. Normaalioloissa paikallisjoukkojen toiminta painottuu sotilaallisten taitojen kouluttamiseen ja harjoitteluun. Tavoitteena on sodan ajan valmiuksien kehittäminen. Koulutuksessa hyödynnetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseja, joilla

  • kehitetään johtamis- ja taistelijan taitoja sekä toimimista sodan ajan joukkona ja
  • luodaan valmiudet osallistua virka-aputehtäviin.

Maakuntakomppanian taistelijat voivat osallistua kuntotesteihin. Halukkaat voivat hankkia Puolustusvoimien oikeuksia, kuten ajolupia ja oikeuksia ammuntojen johtamiseen.

Paikallispataljoonan koulutus huipentuu kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisiin harjoituksiin. Kaikilla reserviläisillä on lisäksi mahdollisuus osallistua vuosittaisiin ammunta- ja urheilukilpailuihin.

Mukaan toimintaan

Pirkanmaan maakunnan alueella toimivat Pirkanmaan ja Tampereen maakuntakomppaniat. Maakuntakomppaniaan voi hakeutua jatkuvasti. Ikäsuosituksena miehistöön kuuluvalla reserviläisellä on alle 40 vuotta ja päällystöön kuuluvalla reserviläisellä alle 50 vuotta.

Voit hakeutua maakuntakomppaniaan ottamalla yhteyttä Pirkanmaan aluetoimistoon. Hyväksytty hakija kutsutaan varustettavaksi ja allekirjoittamaan sitoumus Pirkanmaan tai Tampereen maakuntakomppaniaan. Sitoumus tehdään vähintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hakija sijoitetaan maakuntakomppaniaan, kun sitoumus on tehty. Sitoumus voidaan irtisanoa, mikäli henkilö ei täytä asetettuja vaatimuksia. Reserviläinen voi myös itse irtisanoa sitoumuksen esimerkiksi muuttaessaan pois maakunnasta.

´