Hyppää sisältöön

Aluetoimiston päällikkö ja VMP-upseeri ovat Keski-Suomen aluetoimiston kasvot ympäröivään yhteiskuntaan

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 11.3.2022 13.05
Tiedote

Keski-Suomen aluetoimisto on yksi Panssariprikaatin kolmesta aluetoimistosta ja se sijaitsee Jyväskylän keskustan tuntumassa Tourulassa. Viranomaisyhteistyöhön, maanpuolustustyöhön, vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja reservin koulutukseen liittyvä yhteydenpito on yksi aluetoimiston keskeisistä tehtävistä.

Aluetoimiston päällikkö on linkki viranomais- ja kuntakenttään

Keski-Suomessa aluetoimiston päällikkö ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta vastaava vmp-upseeri ovat usein käytännön rajapinta ympäröivään yhteiskuntaan ja järjestöihin. Keski-Suomen aluetoimiston päällikkönä toimii everstiluutnantti Yrjö Lehtonen. Päällikön toimenkuvaan kuuluvat tyypilliset edustustehtävät, yhteydenpito sekä edustustehtävät esimerkiksi veteraani- ja reserviläisjärjestöjen vuosijuhlissa ja muissa maanpuolustustilaisuuksissa. Korona-ajan rajoitukset ovat tätä keskeistä käytännön yhteistyötä vaikeuttaneet suuresti.  

- Erityisesti tässä tehtävässä korostuu yhteydenpito eri viranomaisiin, järjestöihin sekä tietysti kuntakentän toimijoihin kertoo everstiluutnantti Lehtonen.
 - Korona-aikana yhteydenpito Keski-Suomen liittoon on korostunut entisestään. Tavalliset kansalaiset lähestyvät aluetoimiston palvelupistettä niin sähköpostitse, puhelimitse mutta myös henkilökohtaisilla käynneillä. Lehtosen mukaan yleensä on kyse asevelvollisuusasioista kuten omasta sijoituksesta tai kertausharjoituksista. Ihan erityiseksi yhteistyökumppaniksi Yrjö Lehtonen nostaa sotiemme veteraanien asialla olevat järjestöt.

 

VMP-upseeri suunnittelee ja toteuttaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa


Maanpuolustuskoulutus eli MPK ry on kiinteä osa erityisesti paikallispuolustuksen ylläpitämistä ja kehittämistä.  MPK:n tärkein yhteistyökumppani puolustusvoimissa on aluetoimisto. Yhteistyön käytännön toteutuksesta aluetoimistoissa ja joukko-osastoissa vastaavat VMP-upseerit. 
Kapteeni Pekka Tirri toimii Keski-Suomen aluetoimistossa VMP- eli vapaaehtoisen maanpuolustuksen upseerin tehtävässä. VMP-upseerin tehtävänä on vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu ja koordinointi alueellaan.

Käytännössä se tarkoittaa koulutuksen suunnittelua ja mahdollistamista yhdessä MPK:n eli Maanpuolustuskoulutuksen kanssa. VMP-upseeri myös tarkastaa ja hyväksyy sotilaallisia valmiuksia palvelevien kurssien (SOTVA) osallistujat, valvoo koulutuksen laatua ja sisältöä sekä vastaa rekrytoinnista ja reserviläisten sitouttamisesta.
VMP-upseerin tärkein yhteistyökumppani on Maanpuolustuskoulutus MPK. Koulutustarjonta sovitaan MPK:n valmiuspäällikön kanssa ja Keski-Suomessa työpisteet löytyvätkin samasta toimistosta, jolloin tiedonvaihto on jatkuvaa. Muita keskeisiä kumppaneita ovat eri reserviläisjärjestöt. Ja tietysti itse reserviläiset.
Normaalissa arjessa valmiuspäällikkö välittää tietoja kursseille hakeutuneista ja raportoi toteutuneiden koulutusten onnistumisesta. VMP-upseeri taas pitää itsensä tietoisena kurssien toteutuksen vaiheesta, koulutussisällöistä sekä mahdollisista haasteista, jotka ratkaistaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Suunnittelu on ylivuotista ja seuraavan vuoden kurssitarjonnan kehitys aloitetaan jo edellisen vuoden tammikuussa.


VMP-upseerin työ on monipuolista. - Pääasiassa työ tehdään toimistossa, mutta usein löytää itsensä ampumaradalta ottamassa näyttöjä vastaan, seuraamassa taistelua hylätyssä kerrostalossa tai valvomassa raskaan kertasingon koulutusta kaatosateessa, Pekka Tirri summaa. Koulutuksen kehittämisen mahdollistaa osaavat ja motivoituneet reserviläiskouluttajat.  
Tirrin mukaan suurin haaste syntyy reservinkoulutuksen sovittamisessa varusmiesten joukkotuotannon kanssa. Tila-, alue- ja materiaaliresurssit ovat rajalliset, jolloin eri toimijoiden tarpeiden huomioonottaminen vaatii jatkuvaa suunnittelua. Varsinkin korona-aika on asettanut haasteita tilojen käytölle, sillä varusmiehet harjoittelevat aiempaa useammin myös viikonloppuisin. Viikonloput ovat keskeisiä ajankohtia vapaaehtoisen maanpuolustuksen toteutuksessa.


VMP-upseerin työ tarjoaa mahdollisuuden työskennellä monenlaisten ihmistyyppien kanssa, joten luontevuus sosiaalisessa kanssakäymisessä on vahvuus. MPK:n kurssitarjonta on hyvin laaja-alaista, joten tietotaito usealta puolustusvoimien osa-alueelta helpottaa koulutuksen ohjausta.
Keski-Suomi 22 -harjoituksessa VMP-upseeri neuvoo ja tukee reserviläisiä sitoumus- ja koulutuskysymyksissä. Tällä kertaa kapteeni Pekka Tirrin päätehtävänä harjoituksessa on kouluttaa paikallispataljoonan tiedustelujoukkuetta, mikä sujuu sekin!
 

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Keski-Suomi
´