Hyppää sisältöön

Pääesikunnan valmiuspäällikkö vieraili Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 9.3.2023 10.23
Tiedote
Pääesikunnan valmiuspäällikkö kävi tarkastuksellaan Ylisellä Ylöjärvellä seuraamassa komppanian kootun iskun harjoittelua.

Pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko vieraili Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksessa keskiviikkona ja tutustui muun muassa taisteluharjoitukseen Ylöjärvellä.

Luotto teidän osaamiseenne on kova, sanoo pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko kysyttäessä terveisiä paikallispuolustusharjoitukseen osallistuneille reserviläisille.

Huuskon mukaan Ylöjärvellä harjoitellut laaja-alaisen vaikuttamisen vastatoimet eroavat maan eri osissa ja jopa alueen sisällä huomattavasti toisistaan. Tällä hän tarkoittaa sitä, että paikallisjoukkojen taktiikat ja suunnitelmat voivat erota toisistaan joukon sijainnista riippuen. 

Paikalliset joukot tietävät parhaiten ratkaisut paikallisesti ilmeneviin ongelmiin, Huusko sanoo.

– Kun paikallisjoukot tuntevat alueen ja tietävät mitä tehdä, se tekee vastustajan elämisen aika hankalaksi. 

Pääesikunnan valmiuspäällikkö Janne Huusko haastateltiin 8.3. taisteluharjoituksessa Ylisellä Ylöjärvellä. Huuskon mukaan tärkeää  on se, että paikallisjoukkojen johtajat ja joukkojen tekijät tietävät itse sen, mikä joukon osaamistaso on. Sen jälkeen on helppo rakentaa paikallisesti toimivia ratkaisuja, Huusko kertoo reserviläisten harjoittelun lomassa.

– Meillä jokaisella on opittavaa toinen toisiltamme. Sidomme paketin yhdessä muiden viranomaisten kanssa niin tiukaksi, että sitä on vaikea lähteä murtamaan ulkoa.

Keskiviikkona Ylöjärvellä reserviläisjoukot harjoittelivat koottua iskua kuviteltuja erikoisjoukkoja vastaan. Miten suomalainen reserviläinen pystyy vastaamaan vastustajan erikoissotilaiden toimintaan? 

Huusko muistuttaa, että vastustajan toimintaa vaikeuttaa aina se, että se toimii itselleen vieraalla maaperällä.  

Huuskon mukaan kansainvälisten operaatioiden sekä Suomessa vierailleiden kansainvälisten sotilaiden antaman palautteen perusteella suomalaisten reserviläisten osaaminen on vahvaa. Suomen koulutusjärjestelmä luo hyvän pohjan osaamiselle ja myös siviilimaailmasta voi tuoda oppeja mukanaan kertausharjoituksiin.

– Reserviläisen työ tukee parhaimmillaan myös sodanajan tehtäviä.

Panssariprikaatin johtama Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitus kokoaa Puolustusvoimien joukkoja harjoittelemaan paikallispuolustusta sekä yhteistoimintaa. Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 1500 henkilöä, joista noin tuhat on reserviläisiä. Harjoitus päättyy perjantaina 10. maaliskuuta. 

´