Hyppää sisältöön

Paikallispuolustusharjoitus harjaannuttaa väestönsuojelua ja pelastustoimintaa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 24.8.2023 15.19
Tiedote

Paikallispuolustusharjoitus Vyötärö 23 harjaannuttaa viranomaisia väestönsuojelussa ja pelastustoiminnassa Kajaanissa ja Kuusamossa 2.-8.9.2023.

Sotilaallisen maanpuolustuksen ja perinteisten taisteluharjoitusten lisäksi tänä syksynä korostuvat väestönsuojelu, evakuoinnit ja pelastustoiminta Kajaanissa ja Kuusamossa yhteistyössä molempien kaupunkien ja aiheeseen liittyvien toimijoiden kanssa, toteaa harjoituksen johtaja eversti Ari Lehmuslehti.

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 1300 henkilöä, joista reserviläisiä 700 ja varusmiehiä 460. Puolustusvoimien muista organisaatioista on mukana henkilöstöllä 3. logistiikkarykmentti ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus.

Harjoitukseen osallistuu myös henkilöstöä Oulun poliisilaitokselta, Kainuun rajavartiostosta, Pohjois-Suomen AVI:sta, Pohjois-Pohjanmaan ELY:sta, Kainuun ja 
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilta, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksista, Kajaanin ja Kuusamon kaupungeista, Kuusamon seurakunnasta, FINAVIAn Kajaanin ja Kuusamon lentoasemilta sekä Suomen Punainen Risti Kajaanissa ja Kuusamossa.

Harjoitus näkyy kaupungeissa lähinnä sotilas- ja viranomaisajoneuvoina liikenteessä. Harjoituskohteina ovat Kajaanissa lentoasema ja ratapiha sekä Kuusamossa lentokenttä, Energia- ja vesiosuuskunta EVO ja Torangintaipale. Kuusamossa toimintaa on myös pimeän aikana. Osa harjoitusjoukoista harjoittelee Vuosangassa Puolustusvoimien harjoitusalueella. 

Yksittäisissä harjoituskohteissa Kuusamossa voidaan käyttää paukkupatruunoita. Harjoituskohteissa on valvomassa sekä kouluttajia että erotuomareita huomioliivein varustautuneina.

Vyötärö 23 -harjoitus on osa valtakunnallista harjoitusrupeamaa. 

Harjoitusta voi seurata Kainuun prikaatin sosiaalisen median kanavilla Facebook ja suoratoistopalvelu X hashtagilla #vyötärö23

Harjoituksessa päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.
 

´